Frätskador (erosionskador)

Frätskador

Frätskador (erosionsskador) uppstår när tandytan utsätts för sura ämnen. Ett högt intag av sockerinnehållande kolsyrade drycker som till exempelvis läsk och energidrycker orsakar inte bara hål i tänderna utan medför även en stor risk för frätskador på tänderna. De sura ämnen i mat och drycker utsätter tandytan för slitage som kan medföra ilningar.

Varför bildas frätskador på tänderna?

En orsak till att tänderna utsätts för slitage och att det bildas frätskador på tandytan är främst på grund av sura drycker och sura produkter som till exempelvis juice, läsk, vin, apelsin eller godis. Frätskador kan även uppstå i samband med sjukdom som gör att man oftast kräker eller får sura uppstötningar. Eftersom kräkandet och de sura uppstötningarna avger sura ämnen så fräts tänderna. Om du inte gör någonting åt frätskador kan tänderna bli känsliga mot kalla drycker och födoämnen.

Etiologi

Livsstilen påverkar den orala hälsan, ett mycket högt intag av sura produkter som exempelvis läsk, juice och frukt ökar risken för erosionsskador. Personer med ett hälsosamt livsstil som sportar mycket och dricker sportdrycker frekvent eller vegetarianer som äter och dricker mycket juice, frukt och grönt löper stor risk för att få slitage på tandytan. Sjukdomar som exempelvis ätstörningar, ruminering eller gastroesofageal kan påverka tänderna.

Symtom  

Det är sällan man hittar tydliga symtom vid tidig erosion men med tiden kan det medföra följande symtom om ingen behandling äger rum

  • Tanden blir mörkare och gulnar
  • Tandens form ändras och tandytan blir matt
  • Tänderna ilar

Behandling

Det är viktigt att minska intaget av sura drycker och födoämnen när man upptäcker att det har uppståt frätskador på tänderna. En rekommendation är att undvika tandborstning den första timmen efter intag av sura födoämnen eller drycker.

Vid regelbundna besök hos tandvården brukar tänderna fluorlackas. Tänderna stärks då av fluortillförsel och gör att man undviker ilningar.

Extra fluortillförsel är en fördel eftersom att det motverkar ilningar. Munskölj med 0,2% NaF och fluortandkräm 1450 ppm finns att köpa på apoteket. Det är viktigt att tänderna borstas med en mjuk tandborste. Undvik whitening tandkräm, använd en sensetive tandkräm istället.

Kontakta din tandvårdsklinik om ilningar kvarstår eller förvärras.