Mellanrumsborste (interdentalborste)

Mellanrumsborste
Mellanrumsborste

Vad är en mellanrumsborste (interdentalborste)

Mellanrumsborste är ett komplement hjälpmedel till den dagliga tandborstningen med fluortandkräm. Mängden bakteriebeläggningar mellan tänder som är orsaken till flertalet orala sjukdomar såsom karies, tandköttsinflammation och tandlossning reduceras vid användning av mellanrumsborstar.

Mellanrumsborstar som även heter interdentalborste är en liten borste som varier från 1 till 6 mm i tjocklek. Borsten används för att komma åt ytor där en vanlig tandborste inte gör rent. Bakteriebeläggningar som är belägna mellan tänderna elimineras. En mellanrumsborste är en av de approximala hjälpmedlen som finns ute på marknaden idag. Den används även för rengöring av blottlagda furkaturer, brokonstruktioner samt implantat. Ytorna rengörs med små gnuggande rörelser, fram och tillbaks. Det är viktigt att vinkla borsten höger och vänster för att det ska vara så effektivt som möjligt. Avståndet mellan tänderna kan variera därför är det effektivast att använda en mellanrumsborste som är i rätt storlek.

Ska jag använda mellanrumsborste istället för tandtråd?

Din tandhygienist eller tandläkare kan rekommendera mellanrumsborste om du har större luckor mellan tänderna eller lider av tandlossningssjukdom. Fråga din tandvårdsgivare om du känner dig osäker. Att kontinuerligt använda mellanrumsborste hjälper till att hålla tänderna friska och förhindrar tandköttssjukdomar.

 

Hur hittar jag rätt mellanrumsborste?

 

Mellanrumsborstar är färgkodade beroende på vilken storlek de har. Det ergonomiska handtaget möjliggör rengöring med stabila och kontrollerade rörelser. För optimal rengöring är det viktigt att välja rätt storlek på mellanrumsborsten, fråga gärna din tandhygienist eller tandläkare vilken storlek som skall användas.