Tandkräm

Tandkräm
Tandkräm

Tandkrämens historia

 

Historian började med en tvål tandpasta som löddrade tänderna, jämfört med dagens tandkrämer var de hårda och torra. Kring 1940-talet lanserade Colgate den första tandkrämen, tandkrämerna då var billiga och populära. Människor var medvetna om att fluor stärker och skyddar emaljen redan vid 1940-talet, men fluortandkräm lanserades mycket senare.

 

Tandkrämens egenskaper

 

För att tandkrämens innehåll ska bidra med förändringar, förbättringar och skydda behöver den olika egenskaper. Det finns olika sorters tandkrämer med olika innehåll och egenskaper att hitta på marknaden idag. Tandkrämens egenskaper har en stor betydelse för tandhälsan, tandkrämen ska matcha den enskilda individs behov. Det finns exempelvis tandkrämer mot ilningar, känsliga tandhalsar, sköra slemhinnor, plack-& tandstensbildning, hål i tänderna och missfärgningar.

 

Hur mycket fluor ska en tandkräm innehålla?

 

En tandkräm ska innehålla 1450 ppm fluor.

 

Vilken tandkräm rekommenderas?

 

Det är en smaksak, vilken tandkräm som bör användas är personligt. En tandkräm ska innehålla tillräckligt med fluor för att vara förebygga hål i tänderna.

 

Tandkräm måste väljas efter individens behov samt besvär. Eftersom fluortandkräm motverkar karies samt minskar nybildningen av plack är fluortandkräm det högsta rekommendationen. En god munhälsa uppnås inte enbart vid val av fluortandkräm, det är viktigt att man använder rätt tandborstteknik.

 

Tandkrämer som innehåller mycket slipmedel skadar och sliter på emaljen. Tandkrämer som ger ”vitare tänder” (whitening-effekt) innehåller ofta mycket slipmedel som kan orsaka ilningar.

 

Personer med ilningar ska undvika tandkrämer med mycket slipmedel. Tandkräm som innehåller kaliumnitrat motverkar ilningar. Individer med känsliga tänder rekommenderas att använda sensitive tandkräm.

 

Har man ett inflammerat tandkött beror det på bakterier i tandköttet, därmed är det viktigt att hålla det rent vid tandköttskanten. Ämnet tricole som finns i vissa tandkrämer hämmar bakterietillväxten och därmed kan motverka tandköttsinflammation.

 

Vad innehåller tandkräm?

 

För att tandkrämen ska rengöra tänderna bra, vara skonsam mot slemhinnorna samt ha en god smak behöver den olika innehåll för att uppfylla de nämnda behoven. Detta bör en tandkräm innehålla för att…

 

  • Slipmedel: för att tänderna ska få en effektiv rengörning där missfärgningar och bakteriebeläggningar ska avlägsnas
  • Terapeutiska substanser: som exempelvis fluor för att skydda mot karies eller kaliumnitrat mot känsliga tandhalsar
  • Stabilisator: för att förhindra uttorkning av tandkrämen
  • Vatten
  • Ytspänningsnedsättande medel: för att bilda skum samt öka rengörningseffekten
  • Bindemedel: För att hålla ihop de fasta respektive flytande ingredienser tillsammans
  • Smakämnen samt färgämnen: eteriska oljor som exempelvis pepparmint, mentol- & eukalyptusolja används för att ge lite smak i tandkrämen