Tandsten

Tandsten
Tandsten

Vad är tandsten?

Tandsten är mineraliserade bakteriebeläggningar som bildas när bakteriebeläggningar kommer i kontakt med saliv.

Tandsten uppkommer oftast på vissa ställen i munhålan där spottkörtlarna är belägna och där det är svårt att komma åt med tandborsten. Mineraliserade bakteriebeläggningar finns oftast i underkäksfronten, vid tuggtänderna och mellan tänderna.

Det finns tandsten som uppkommer ytligt på tandytan precis intill tandköttsranden. I tidig stadie är tandsten ljus och poröst, med tiden hårdnar beläggningarna och missfärgas vid tobaksrökning och intag av drycker. Denna typ av tandsten kan försvåra rengöringen av tänderna.

Den andra varianten finns under tandköttet främst när det är en pågående tandköttsinflammation. Denna typ är oftast osynlig och kan påskynda sjukdomsprogressionen hos individer som lider av tandlossning.

Varför bildas tandsten?

När saliv, födoämnen och vätskor kombineras bildas bakteriebeläggningar på tandytan. Bristande munhygien gör att allt fler bakterier fäster sig på tandytorna. Om tänderna inte rengörs ordentligt dagligen blir det tjocka lager av plack. När saliven kommer i kontakt med dessa bakteriebeläggningar förkalkas det och omvandlas till tandsten.

Genom en god och noggrann munhygien två gånger om dagen kan man minska mängden bakteriebeläggningar på tandytorna.

Vissa individer är benägna att få tandsten lättare än andra individer. Det är flera olika faktorer som påverkar hur ofta tandsten bildas. Salivsekretionen är en faktor som kan förorsaka att tandsten bildas lättare eftersom bakteriebeläggningar förkalkas och blir till hård vid kontakt med saliv.

Symptom

Tandsten förekommer oftast nära spottkörtlarna i underkäksfronten och längre bak i munnen. Den typen av tandsten som bildas på tandytan ovanför tandköttskanten är oftast missfärgad. Missfärgningar på tandytan ovanför tandköttet kan vara tecken på tandsten.

Ett blödande tandkött under tandborstning eller användning av tandtråd, tandborste eller tandsticka kan vara tecken på tandsten under tandköttet. Detta måste tas på allvar eftersom det kan leda till tandlossning. Dålig andedräkt kan upplevas när tandsten under tandköttet har legat där ett tag.

Behandling

Tandsten ovanför tandköttskanten som ligger synligt på tandytan kan utan bedövning tas bort hos en tandhygienist eller tandläkare. Bedövning kan vara till hjälp vid avlägsning av tandsten som finns under tandköttet. Det går inte att avlägsna tandsten med vanlig tandborstning.

När tandvårdspersonal tar bort tandsten kan fluorhalten på tandytan reduceras, för att återställa fluorhalten avslutas behandlingen med att alla tandytor poleras med en så kallad putspasta.

GUM PAROEX 0,06% Tandkräm

Har du tandköttsproblem är PAROEX 0,06% CHX Tandkräm perfekt för dig!

Tandkrämen innehåller två olika antibakteriella ingredienser och ger en bättre plackborttagning än en traditionell tandkräm. Plack som inte tas bort kan lätt utvecklas till tandsten.

GUM PAROEX 0,06% Munskölj

Om du har tandköttsproblem, eller helt enkelt vill ge din mun maximalt skydd och minska risken för problem i framtiden är GUM PAROEX 0,06% CHX munskölj perfekt för dig. Munsköljen innehåller två olika antibakteriella ingredienser i låg dos och kan användas som tillägg till din mekaniska rengöring med tandborste och tandkräm.