Tandsticka

Tandsticka

Tandsticka

Tandstickor är ett bra hjälpmedel för individer som har lite bredare mellanrum mellan tänderna. Individer som har mindre eller alls inga mellanrum är tandtråd ett bättre alternativ eftersom man kommer lättare mellan tänderna. Ute på den svenska marknaden kan man hitta många varierande tandstickor, de kan vara tillverkade av plast eller trä, i olika tjocklekar och kan ha fluor eller vara smaksatta. En trekantig tandsticka rekommenderas med tanke på att tandköttet inte skadas när tandstickans bas är vänd mot tandköttet.

 

Hur kan jag få det rent mellan tänderna?

 

Att rengöra tänderna innebär inte att endast använda sig av tandborste och tandkräm. Bakteriebeläggningar som befinner sig på tänderna och under tandköttet kan orsaka hål i tänderna och tandköttsinflammation. Bakterier mellan tänderna måste avlägsnas, där kommer approximala hjälpmedel såsom tandsticka till hjälp.

 

Ska jag använda tandstickor skapade av trä eller plast?

 

Tandstickor i trä och plast gör egentligen sitt jobb likadant men båda har sina fördelar och nackdelar. Plast tandstickorna bruka oftast vara mjuka och böjliga, en böjliga egenskapen gör att man lätt kan komma åt långt inne i munhålan utan några besvär. Trätandstickor är hårdare och inte böjliga, risken med de är att de lättare kan gå sönder. Ska man köpa med eller utan fluor? Eftersom fluor stärker och skyddar emaljen så är tandstickor med fluor ett bättre alternativ.

 

Hur ska jag använda en tandsticka?

 

Tandköttet är mycket känsligt och kan lätt komma till skada vid fel användning tandstickor. Tandstickor som är trekantiga brukar oftast ha en vass sida och en lite bredare sida. Den breda sidan av den trekantiga tandstickan ska vara mot tandköttet eftersom den vassa sidan kan lätt skära i tandköttet.