Tandtråd

Tandtråd
Tandtråd

Många bakterier kan befinna sig mellan tand och tandkött därmed är det svårt och nästintill omöjligt att få rent under tandköttet med hjälp av en vanlig tandborste. För att få rent under tandköttet är tandtråd det bästa och smidigaste hjälpmedel att använda då den är smal och flexibel nog att göra rent även där det är trångt. Det finns många olika sorters tandtråd, de kan vara runda, platta, vaxade eller ovaxade och vissa sorter har en fluorbeläggning med olika smaker.

Hur kan jag få det rent mellan tänderna?

Att rengöra tänderna innebär det inte att endast använda sig av tandborste och tandkräm för att få en komplett och noggrann rengör krävs det fler hjälpmedel än tandborste. Bakteriebeläggningar som befinner sig på tänderna och under tandköttet kan leda till dålig andedräkt och inflammation i tandköttet. Bakterierna mellan tänderna måste reduceras med tandtråd för att undvika hål i tänderna.

Ska jag använda tandtråd vid implantat / tandställning?

 

Vid implantat och tandreglering (tandställning) kan det vara extra viktigt samt extra smidigt att använda sig av en flossad tandtråd för att få rent runt tandställningsplattor och implantat. Flossad tandtråd förs in där en vanlig inte kan komma in igenom. in från den ena sidan och sedan används den som en vanlig tandtråd.

 

Hur använder jag tandtråd?

 

Användning av tandtråd kan vara komplicerad i början då det kan vara svårt att styra tandtråden, men med lite instruktioner respektive träning kan man lära sig tekniken. Med följande steg lär du få det rent under tandkött utan att skada ditt tandkött:

  • Vira tandtrådens ändar om fingrarna på vardera hand
  • Med hjälp av tummarna använd ett lätt tryck och såga ner tandtråden mellan tänderna
  • Jobba försiktigt med tandtråden tills du kommer under tandköttet, fram och tillbaka
  • Se till att du fått med hela ytan under tandköttet på sidan av tanden, utan att skada tandköttet
  • Krama om tanden med tandtråden då och då
  • Glöm inte tänderna längst bak