Bakteriebeläggningar (plack)

Bakteriebeläggningar
Bakteriebeläggningar

Vad är plack?

Plack är en färglös beläggning av bakterier som bildas ständigt på tänderna, främst längs tandköttskanten. Det finns ungefär 750 bakteriearter som tillhör den normala mikrofloran i munhålan. En frisk individ har ungefär 24–72 arter i munhålan, antalet arter kan dock öka vid orala sjukdomar, till exempel vid karies. Dessa bakterier som normalt finns i mikrofloran har förmåga att fästa sig på tandytorna efter tandborstning. 

Hur bildas plack?

Direkt efter tandborstningen bildas det en tunn film på tandytan innehållande glykoproteiner, denna film kallas för pellikel. Syftet med denna pellikeln är att skydda tandytan mot bakterier. Vissa bakteriearter i munhålan har dock förmåga att binda till dessa glykoproteiner och bildar på så sätt dentalt plack. Vid bristande munhygien kan dessa bakteriearter i sin tur skapa bryggor så att även andra bakteriearter kan fästa till tandytan, vilket resulterar i att placksammansättningen förändras till en mer patogen sammansättning.
Vid intag av sockerrik mat och dryck får bakterier näring och börjar öka i antal, dessa bakterier släpper i sin tur syror som bryter ner tandsubstansen och bildar karies (hål i tänderna).  Dessa bakterieprodukter kan också orsaka tandköttsinflammation.

Hur minskar man bakteriebeläggningar?

Eftersom bakterierna lätt kan binda till tandytan är det viktig med regelbunden och noggrann tandborstning två gånger per dag för att få bort dessa beläggningar. Det är viktig att borsta på ett systematiskt sätt och vinkla tandborsten 45º mot tandköttskanten för att få bort bakterierna som lägger sig längs tandköttskanten. Använd en tandborste som har mjuka strån för att inte skada tandköttet.

Användning av tandtråd, plackers eller mellanrumsborste på kvällen innan tandborstningen är en viktig del av munhygiensrutinen eftersom det avlägsnar bakteriebeläggningar mellan tänderna då tandborsten inte kommer åt dessa ställen.

Vad händer om man inte borstar rätt?

Bristande munhygien i form av dålig tandborststeknik och ingen rengöring mellan tänderna gör att bakterier ligger orörd på tandytan under en längre tid. Dessa bakterier orsakar så småningom hål i tänderna och tandköttsinflammation. Om placket ligger orörd under en längre tid kan den också förkalkas och bli till tandsten på tandytan.

Symptom

 

  • Vid bristande munhygien kan tandköttet reagera med en inflammation.

     

  • Dålig andedräkt är också ett tecken på mycket plack, då bakteriearter som ansamlas på tandytan under en längre tid släpper ifrån sig gaser som orsakar  dålig andedräkt.

     

  • Även missfärgningar kan vara tecken på att munhygienen har misskötts.

     

  • Hål i tänderna är också ett resultat av bristande munhygien i samband med en sockerrik kost.