Bakteriebeläggningar (plack)

Bakteriebeläggningar
Bakteriebeläggningar

Vad är plack?

Plack är en färglös beläggning av bakterier som bildas ständigt på tänderna, främst längs tandköttskanten. Det finns ungefär 750 arter bakteriearter som tillhör den normala mikrofloran i munhålan. En frisk individ har ungefär 24–72 arter i munhålan, antalet arter kan dock öka vid orala sjukdomar, till exempel vid karies. Dessa bakterier som normalt finns i mikrofloran har förmåga att fästa sig på tandytorna efter tandborstningen.

Hur bildas plack?

Direkt efter tandborstningen bildas det en tunn film på tandytan innehållande glykoproteiner, denna film kallas för pellikel. Syftet med denna pellikeln är att skydda tandytan mot bakterier. Vissa bakteriearter i munhålan har förmåga att binda till dessa glykoproteiner och bildar dentalt plack. Vid bristande munhygien kan dessa bakteriearter i sin tur skapa bryggor så att andra bakteriearter också kan fästa till tandytan, vilket resulterar i att placksammansättningen förändras till mer patogen sammansättning.
Vid intag av sockerrik mat och dryck får bakterier näring och börjar öka i antal, dessa bakterier släpper i sin tur syror som bryter ner tandsubstansen och bildar karies. (läs mer om karies). Länk tack Dessa bakterieprodukter kan också orsaka tandköttsinflammation. Läs mer om gingivit. 

Hur minskar man bakteriebeläggningar?

Eftersom bakterierna lätt kan binda till tandytan är det viktig med regelbunden och noggrann tandborstning två gånger per dag för att få bort dessa beläggningar. Det är viktig att borsta på ett systematiskt sätt och inte skynda sig genom tandborstningen för att inte missa några tänder. Det är även viktig att vinkla tandborsten 45º mot tandköttskanten för att få bort bakterierna som lägger sig längs tandköttskanten. Använd en tandborste med mjuka strån för att inte skada tandköttet.

Användning av tandtråd, plackers eller mellanrumsborste på kvällen innan tandborstningen är en viktig del av munhygiensrutinen eftersom det avlägsnar bakteriebeläggningar mellan tänderna då tandborsten inte kommer åt dessa ställen.

Vad händer om man inte borstar rätt?

Bristande munhygien i form av dålig tandborststeknik, ingen rengöring mellan tänderna gör att bakterier ligger kvar på tandytan under en längre tid. Dessa bakterier orsakar så småningom hål i tänderna och tandköttsinflammation. Om placket ligger orörd under en längre tid kan den också förkalkas så småningom vilket resulterar i bildning av tandsten på tandytan. läs mer om tandsten.

Symptom

  • Orörd plack på tänderna orsakar tandköttsinflammation. Orörd plack på tänderna orsakar tandköttsinflammation.
  • Dålig andedräkt är också ett tecken på orörd plack, då bakteriearter som ansamlas på tandytan under en längre tid släpper ifrån sig gaser som orsakar  dålig andedräkt.
  • Även missfärgningar kan vara tecken på att munhygienen har misskötts.
  • Hål i tänderna är också ett resultat av bristande munhygien och orörd plack i samband med en sockerrik kost. Då dessa bakterier släpper ifrån sig syror som bryter ner tandsubstansen och orsakar karies.