Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation
Tandköttsinflammation

Vad är tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation (gingivit) är en infektion i tandköttet som orsakas av bakterier som fäster i pellikeln runt tänderna. Sjukdomen är reversibel det vill säga att den kan komma tillbaka när man inte sköter munhygienen. Bakteriebeläggningar som finns i tandköttsfickorna och på tanden orsakar inflammatoriska reaktioner i immuncellerna. Som följd kan förlust av mjuka- och hårda vävnadstrukturer som stöder tanden uppstå. En obehandlad tandköttsinflammation kan sprida sig längre in i tandköttet och leda till tandlossning.

Tecken på gingivit är ett blödande tandkött som behandlas med regelbundna tandborstvanor och rätt borstteknik. Bakteriebeläggningar bestående av mikroorganismer fäster sig på tandytan och orsakar en inflammation i tandköttet. Tandköttet blir känslig och kan lätt börja blöda vid till exempel tandborstning eller användning av tandtråd, plackers eller tandsticka. Rökning, åldrandet, läkemedel och systemiska sjukdomar är riskfaktorer för tandköttsinflammation.

Symptom på tandköttsinflammation

Ett blödande och ömt tandkött är de vanligaste symptomen på tandköttsinflammation. Blod i ringa mängder kan komma ut när man borstar tänderna eller använder tandtråd, plackers, tandsticka eller mellanrumsborste.

Orsaker

Bristande munhygien huvudorsaken till att individer drabbas av tillståndet. Bakterierna som sätter sig under tandköttet under en längre tid gör att tandköttet blöder. Fel borstteknik är huvudorsaken till inflammation i tandköttet eftersom att bakterierna vid tandköttskanten inte avlägsnas.

Behandling

Det är avsevärt att vinkla tandborsten 45º mot tandköttet när man borstar tänderna. Med en god munhygien upperätthålls ett friskt tandkött. God munhygien samt användning av tandtråd eller plackers är viktigt för komma åt bakterier som finns mellan tänderna.

Tandvårdspersonal kan rekommendera Corsodyl som är ett bakteriedödande medel. Corsodyl används vid tandköttsinflammation eller när tandborstning är försvårad vid till exempel kortvariga sjukdomar eller olyckor. Corsodyl skall endast användas när tandhygienisten eller tandläkaren rekommenderar det. Liksom alla läkemedel kan Corsodyl orsaka biverkningar.