Fluoros

Fluoros

Vad är fluoros?

Fluoros på emaljen har inga skadliga effekter på den orala hälsan. De vita fläckarna som uppstår på emaljen kan upplevas av vissa individer som kosmetiska defekter. Symptom på fluoros kan variera i utseendet beroende på i vilken grad det är. Det kan vara vita fläckar eller streck på emaljen. Vid svårare tillstånd kan färgen på emaljen ändras och fläckarna blir större samt mera framträdande.

När en individ utsätts för mycket av grundämnet fluorid under tandutvecklingsfasen kan fluoros som är en mineraliseringsstörning i emaljen uppträda. Vid höga halter av fluor i dricksvatten under mineraliseringen av de permanenta tänderna kan mineraliseringsstörning i emaljen uppkomma.

 

Fluor finns i dricksvatten

Inom den förebyggande tandvården används grundämnet fluor lokalt i munhålan respektive i flera olika former. Fluor finns i de flesta tandkräm och munskölj. För att uppnå en god munhälsa är fluor den avgörande betydelsen. Sveriges dricksvatten innehåller 1,5 mg/L grundämnet fluorid.

 

Fluorid skyddar tänderna mot karies

Oftast är det kosten den främsta orsaken till att hål i tänderna uppstår. Mycket småätande och sötsaker gynnar bakteriebeläggningar som finns på tändernas yta. Det blir en ökad risk för uppkomst av hål i tänderna. Bakterierna bildar syror som gradvis bryter ner tandsubstansen. Grundämnet fluor kan användas på tänderna för att reparera de små skadorna på emaljen samt minimera risken för nya kariesangrepp. Ämnet fluor hjälper till att förhindra nedbrytningen av tandemaljen när tänderna utsätts för syraattacker som uppstår då man äter godis eller andra sötsaker.